Brf Södra Stranden

Strax intill Motalavikens södra strand ligger Brf Södra Stranden. Här har vi byggt 97 nya bostadsrätter i Östergötlands sjöstad med vattnet i blickfånget och naturen runt knuten. Mest påtaglig och tongivande för Södra Stranden är såklart närheten till vattnet. Det tar bokstavligen en minut att ta sig ned till strandkanten och på cirka 15 minuters promenad når man Motalas centrum. Området kring Södra Stranden är under utveckling och det finns planer på att området på sikt ska omvandlas till attraktiva boendemiljöer blandat med handel och verksamheter med tydliga kopplingar till båtliv och vatten. För att binda samman detta guldläge med staden planerar även Motala kommun ett tydligare, rekreativt parkstråk längs med vattnet som binder samman broarna kring Motalaviken.

Om projektet

Ort: Motala
Upplåtelseform: Bostadsrätt
Lägenheter: 33 st, 2-3 rok
Lägenhetsstorlek: 71-89 kvm
Inflyttning: Feb 2022, Dec 2022, Sept 2023
Brf:  Södra stranden 1, 2 och 3

HP Boende AB

Välkommen hem till brf Södra Stranden

Husen har getts en monokrom tegelröd nyans som flirtar med Motalabrons röda kulör. Färgsättningen signalerar något varmt och välkomnade och förtydligar det gröna rum som omger byggnaderna. Tidigt skapades en projektidé att utforma området på ett luftigt med punkthus vilket ger möjlighet till utblick från Fabriksgatan ner mot Motalaviken. Balkongernas ges en central placering i bästa utsiktsläge, indragna i fasadhörn utan utstickande element, vilket bidrar till att volymerna ges en sammansatt och elegant form. Fasaderna på flerbostadshusen har på olika sätt bearbetas för hand innan målning. De nedersta våningarna, liksom vissa fält under fönster samt runt taksargen, behandlas med borste och resterande delar av fasaden brädskuras. De olika ytstrukturerna bidrar till att en skuggverkan bildas och att fasaderna får en tydlig taktil karaktär.

Njut av ett elegant boende med utsikt

Brf Södra Stranden erbjuder fyra olika planlösningar att välja bland. Här ryms både tvåor och treor mellan 71 och 89 kvm, var och en med underbar utsikt. Hemmens fokus är välplanerade boytor och genomgående öppen planlösning mellan kök och vardagsrum – en utformning som möjliggör socialt umgänge till både vardag och fest. Den generösa takhöjden och stora fönsterpartier förstärker lägenhetens luftiga och rymliga känsla. Från vardagsrummet nås även den inglasade balkongen, bostadens extra välkomnande rum under årets varma månader. Här njuter man av den vidsträckta utsikten som sträcker sig från Motalabrons röda siluett ända in till Motala ström och Göta Kanals utlopp i Vättern. När det kommer till förvaring har inget lämnats åt slumpen. Samtliga lägenheter erbjuder både klädkammare och skjutdörrsgarderober, som rymmer allt man inte kan eller vill vara utan. Bilen parkeras smidigt utanför huset, antingen i väderskyddande carport eller på traditionell parkeringsplats.

Unikt läge vid Motalaviken

Närheten till vatten är ytterst påtaglig när man anländer till Motala. Centralt i staden binds Vättern och Boren samman genom Motala ström. Förutom båtlivet på kanalen har upplevelseturismen och aktiviteter runt omkring kanalen blivit ett allt viktigare inslag för sjöstaden Motala. En turistkommun med tillväxt som kännetecknas av mycket goda kommunikationer, E4:an i söder, flera riksvägar och en mycket väl utbyggd järnväg. Det finns många kvaliteter som gör det enkelt att välja denna vackra stad som bostadsort. Från Brf Södra Strandens nya utsikt upplever du också Motalas historia tydligt. I vattnet framför husen återfinns vattenkonstverket Visionärens vinkelben som placerats i Platens punkt, platsen där Baltzar von Platen satte sin passare när han skapade Motalas solfjäderformade gatustruktur. En mycket vackert utformad stadsplan som du nu får möjlighet att uppleva från ovan i de nya bostäderna.

Din egen Vätterrunda

Brf Södra Stranden öppnar upp för det bästa av två världar: en helt ny lägenhet, i ett unikt strandnära läge. Mest påtaglig och tongivande för Södra Stranden är såklart närheten till vattnet. Det tar bokstavligen en minut att ta sig dit och till centrum tar du dig till fots på en kvart om du raskar på. Promenaden går längs vattnet, genom parker och över broar så gissningsvis kommer du inte ha något emot att ta god tid på dig. Kanske att det till och med kan bli en glasspaus på hamnpiren eller en stund i solen längs vägen. Eller varför inte ta en tur kring hela Motalviken, din egen Vätterrunda med start och slut på hemmaplan.

 

 

Ett grönt och miljösmart boende

Brf Södra Strandens målsättning är att skapa ett grönt och miljösmart boende – till låg driftskostnad. Då fokus ligger på hållbarhet byggs lågenergihus som tar tillvara på allt från mänsklig och maskinell värme till solens värmande strålar. Genom solceller på taket förses bostäderna och de gemensamma utrymmena med miljövänlig el. Under de kallare årstiderna erbjuds närproducerad bergvärme som också värmer upp vattnet till den sköna duschen året runt. Lägenheterna har redan låg energiförbrukning samt lokalt producerad el och värme, men det finns ytterligare möjligheter att påverka energianvändningen. Genom aktiva val av rumstemperatur, el- och vattenanvändning kan du sänka din förbrukning och på så sätt få ett billigare boende. Detta då bostäderna har individuella uppmätningssystem, vilket innebär att du endast betalar för den el, värme och det vatten som du faktiskt förbrukar. En prisvärd kombination som är långsiktigt hållbar för både plånboken och miljön!